Topchef Viki Geunes van Zilte geeft authentieke Parmaham ereplaats in exclusieve gerechten

12/03/2021

Publicité

In de keuken van Viki begint alles bij het product. "Ik hou er niet van als je de producten ver moet gaan zoeken in een gerecht. Het moet visueel duidelijk zijn, je moet erin kunnen snijden". 

Hij omschrijft zijn keuken als emotioneel : "Ik maak wat mij vrolijkt maakt". 

"Samen met mijn team, kijk ik op welke manier we de producten willen brengen. Na een eerste fase van brainstormen en uitselecteren, gaan we aan de slag in de keuken. Proberen en nog eens proberen, tot we vinden wat we zoeken. Daarna is het verfijnen tot wat het moet zijn". 


Parmaham in de keuken van Viki Geunes 


Zilte trekt al langer een internationaal publiek. Het restaurant heeft een constante bezetting, waardoor ze er met de meest kwalitatieve producten kunnen werken. Daar past Parmaham met een exclusieve rijping van 25 tot 35 maanden perfect in. 


Het Consortium van de Parmaham, dat alle producenten van échte Parmaham groepeert, vroeg aan Viki Geunes om Parmaham in enkele culinaire creaties te integreren. Viki verwerkte Parmaham in 2 herkenbare gerechten. Ze zijn typerend voor zijn keuken omdat ze licht en creatief zijn en ontwikkeld rond groenten. 


Viki : "Het aroma en de smaak van Parmaham zijn zeer complex, rijk en vooral uniek. Zoet- zout met een mooie gerijpte ondertoon doet me watertanden en smaakt vooral naar meer…. Het contrast van de Parmaham met het lactische van verse kaas, geroosterde amandelen of het zoete aspect van bepaalde groenten zoals asperges of rijpe tomaat zorgen voor de unieke balans in een bereiding". 

"Parmaham serveer je best op kamertemperatuur, de rijkelijke ‘ umami’ smaak komt dan prefect tot uiting". 


Parmaham, een geliefd product in onze Belgische eetgewoonten 

De verkoop van Parmaham, en meer bepaald voorverpakte Parmaham, steeg vorig jaar met maar liefst 21%. De consumptie van Parmaham in België kende in 2020 een record stijging van 18,7% of 553.495 kg tegenover 466.317 kg in 2019, waardoor België op de 3de Europese positie komt na Duitsland en Frankrijk. Parmaham is niet alleen lekker, maar het biedt de consument ook de garanties van "Beschermde Oorsprong" (BOB), met productieregels die in de hele industrie van toepassing zijn en een zeer strikt traceerbaarheidssysteem. Parmaham is van nature gezond en veilig, zonder toevoegingen en zonder nitrieten of nitraten. Het bestaat uit slechts twee natuurlijke ingrediënten : zorgvuldig geselecteerde varkensdijen, zeezout en wind, en niets anders. Het onderscheidt zich als een kwaliteitsproduct dat volledig transparant is op het gebied van voedselveiligheid. De productietypologie, gebaseerd op uitdroging door zout en zeer lange droging, vermindert de kans op ontwikkeling van de meeste micro-organismen en andere pathogenen volledig. Parmaham heeft een uitgebalanceerde combinatie van organoleptische eigenschappen en nutritionele eigenschappen. Dankzij het lage vetgehalte, de talrijke minerale zouten, de licht verteerbare vitamines en eiwitten, is het een ideale voeding voor iedereen, kinderen, ouderen en sporters. 


Asperges – Parmaham 35 maanden – amandel – opgelegde champignon – eidooier - daslook 

Ingrediënten voor 4 personen : 


Bereiding : Ricotta – gepofte paprika – gemarineerde tomaat – Parmaham 25 maanden – za’atar emulsie 

Ingrediënten voor 4 personen : 


Bereiding :