TAITTINGER I De Internationale prijs voor de auteurskeuken, een prestigieuze internationale wedstrijd

Sep 21, 2020

La Maison Taittinger

Taittinger is een Champagnehuis dat van generatie op generatie aanzienlijk is gegroeid tot 288 hectare druivelaars en daarmee tot de top 3 grootste landgoederen in de Champagnestreek behoort.

Het Huis wordt bestuurd door de Taittinger-familie, waar onlangs Vitalie Taittinger werd verkozen tot de nieuwe bruisende voorzitster. Net als haar voorgangers is de nieuwe ambassadrice vereerd dat ze de belangen die het familiebedrijf zo nauw aan het hart liggen kan verdedigen. Denk aan waarden zoals uitmuntendheid, knowhow en inzet, die bijdragen aan de hoge reputatie van de Taittinger champagnes.

https://prixculinaire.taittinger.fr/gb/

De Internationale Prijs voor de Auteurskeuken

"Le Taittinger", is een prijs dat bestaat sinds 1967. Dit jaar organiseert het Huis de 54e editie van de wedstrijd, waarvan de internationale finale aanstaande januari in Parijs plaatsvindt. De wedstrijd, die onlangs is omgedoopt tot "De Internationale Prijs voor de Auteurskeuken", wordt georkestreerd door Emmanuel Renaut, chef van het restaurant Flocons de Sel*** in Megève en Meilleur Ouvrier de France 2004. Hij is sinds 2013 voorzitter van de jury.

Het verhaal dat achter de prijs schuilt is een ontmoeting tussen champagne en chefs, tussen familie en gastronomie. Het idee ontstond tijdens een oogstavond in 1966, toen Claude Taittinger, voorzitter van het Champagnehuis, Georges Prade, commandant van de Orde van de Coteaux de Champagne, welkom heette op het Château de la Marquetterie. Met een glas champagne in de hand lanceerden de twee levensgenieters het project van een kookwedstrijd gewijd aan jonge chef-koks, "Le Taittinger", met als doel de overdracht van het gastronomisch erfgoed te verzekeren.

Deze prestigieuze wedstrijd wordt georganiseerd en beoordeeld door professionals uit de gastronomie en beloont jong talent dat via een nationale selectie en een internationale wedstrijd hun klassieke en inventieve culinaire kennis, hun werk, hun ambitie en hun gevoel voor perfectie tot uitdrukking brengen.

Voor de nationale selectie zal Pierre Résimont, chef van het restaurant L'Eau Vive** gevestigd in Rivière, voorzitter zijn van de Belgische jury. Tijdens de internationale finale staat een uniek product centraal, dat enkele maanden voor de wedstrijd wordt onthuld. Dit ingrediënt zullen de kandidaten zowel in alle vrijheid mogen bewerken, als gebruiken voor een opgelegd recept dat geïnspireerd is door de grote klassiekers van de Franse gastronomie, en zal de dag voor de wedstrijd onthuld worden. De "Internationale Prijs voor de Auteurskeuken" is erkend door de beroepsgroep en bestemd als onderscheiding, een springplank die de jongere generatie in staat stelt het hof van de groten te betreden.

De Taittinger-prijs 2020, Engeland in de belangstelling

Voor de 53e editie van de wedstrijd werkten de kandidaten met de sint-jakobsschelp. De grote winnaar was Charles Coulombeau, een chef even jong als geëxperimenteerd, die Engeland vertegenwoordigde als chef-kok van Gravetye Manor*, gelegen in Grinstead.

Deze finale ging tussen 8 kandidaten die zorgvuldig werden geselecteerd op basis van hun gastronomische eigenheid en die allen de eer van hun land kwamen verdedigen. De concurrerende landen waren Engeland, Duitsland, België, Frankrijk, Japan, Nederland, Zweden en Zwitserland. Voor deze editie hadden de deelnemers als uitdaging om voor het eerste onderdeel van de wedstrijd de sint-jakobsschelp te sublimeren volgens hun inspiraties. Vervolgens, voor het tweede onderdeel van de wedstrijd, werkten ze met hetzelfde ingrediënt om het opgelegde recept voor een pithivier met seizoensgroenten uit te werken.

https://prixculinaire.taittinger.fr/gb/

Het was Charles Coulombeau die naast Jérôme Jaegle (L’Alchemille in Kaysersberg) voor Frankrijk en Jan Smink (Smink in Wolvega) voor Nederland naar de top van het podium klom. Op 27-jarige leeftijd heeft Charles Coulombeau al een prachtige professionele carrière achter de rug, met toprestaurants als La Maison Lamelois in Chagny, Les Prés d'Eugénie in Eugénie-les-Bains en Les Frères Ibarboure in Baskenland.

De ziel van de chefs als middelpunt van de wedstrijd

Voor de nationale selectie en de internationale finale dit jaar, draait het allemaal rond de vrije interpretatie van een stuk rundvlees. Met dit product zullen de kandidaten hun inventiviteit en hun liefde voor het ingrediënt uitdrukken, maar ook hun identiteit als chef-kok en hun culinaire knowhow demonstreren. Het verplichte recept zal door middel van een loting worden bekendgemaakt aan de vooravond van de internationale wedstrijd.

De gerechten van de grote finale worden anoniem geproefd en beoordeeld door een keukenjury en een proefpanel, waardoor de neutraliteit van het resultaat gegarandeerd is. Het klassement is gebaseerd op de punten die door elke kandidaat worden verzameld en die ook door de leden van deze dubbele jury worden opgevolgd om zo de betekenis en eigenheid van het persoonlijke culinaire universum van elke kandidaat te manifesteren.

Het spreekt voor zich dat de 54e Internationale Prijs voor de Auteurskeuken jonge talenten van gastronomische uitmuntendheid, koks die creativiteit en de klassieke regels van de gastronomie met elkaar weten te verzoenen, zullen onthullen.

More News

Partnernews: Voorschot bij online reserveringen: een no-go of noodzakelijk kwaad?

Apr 2, 2024

Gault&Millau chef Jo presenteert: Marokkaanse couscous met coquilles. Powered by Samsung

Mar 21, 2024

Topchef Tim Boury en JARR ontwikkelen samen een sprankelende kombucha

Mar 17, 2024