Stad Mechelen trekt kwalitatieve horeca aan

09/10/2017

Publicité

Horeca-starters kunnen proefdraaien in The Box Mechelen

 

Mechelen is aan een culinaire opmars bezig. Bewijs daarvan zijn de talrijke nieuwe horecazaken die het afgelopen jaar de weg naar Mechelen vonden. Maar, er is nog werk aan de winkel en Mechelen wil ook extra inzetten op kwalitatieve horeca. Om dit te realiseren werkt de stad Mechelen aan verschillende projecten, zoals The Box. In The Box Mechelen aan de Korenmarkt 17 krijgen ondernemers de kans hun horecaconcept gedurende drie maanden uit te testen én aan de buitenwereld te tonen, zonder meteen torenhoge opstart- en huurkosten te moeten betalen. Hiervoor stellen de stad Mechelen, vzw Mest en Stebo vzw hun kennis en een ingericht horecapand in het Mechelse stadscentrum beschikbaar. Het aantrekken van bijkomende kwalitatieve horecazaken naar Mechelen kan via The Box gestimuleerd worden.    ​Kwalitatieve horeca aantrekken


De stad Mechelen hoopt met The Box de Mechelse Korenmarkt te kunnen versterken door kwalitatieve horeca aan te trekken. Het aanbod van een ingericht horecapand en de nodige  ondersteuning aan de startende ondernemer, geeft hier zonder twijfel een enorme stimulans aan. Bij de screening van de kandidaten wordt ook gekeken naar de ondernemers die duidelijk de ambitie hebben om binnen Mechelen een zaak op te starten.

 

Na een proefperiode van maximaal drie maanden kan de ondernemer beter inschatten of het project kans heeft op slagen en een plekje binnen de competitieve horecawereld kan inpalmen. Het wordt de ondernemer dan ook meteen duidelijk of het ondernemingsplan nog aangepast moet worden aan de noden van de markt. Meer kans op slagen dus!


Foto: Aikon_Arno Costima


Eerste Box voor horeca-uitbaters

 

The Box Vlaanderen maakt deel uit van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). EFRO heeft als doel de economische en sociale cohesie binnen de Europese Unie te versterken en stimuleert dit door hiervoor budgetten vrij te maken. Mechelen is de eerste stad die met The Box een ondersteuning voor de horecaondernemers geeft. Het project past ook volledig binnen de positionering van de Korenmarkt en Hoogstraat als een winkelgebied met focus op voeding 


Mechelen geeft ondernemers een kans

 

Het pand aan de Korenmarkt 17 wordt beheerd door de vzw Mest. Deze vzw reikt ondernemers in Mechelen in leegstaande handelspanden proeftuinen aan om hun creatieve ideeën te toetsen aan de marktrealiteit. In Mechelen was er al een aanbod aan pop-ups voor retailers, met The Box is dit er nu ook voor horecaondernemers.

 

Mechelen heeft met het ondernemershuis Oh! ook reeds ondersteuning en kantoorruimte voor ondernemers beschikbaar. En in Artenova, een groot pand in de stationsbuurt, vinden startende artiesten en creatieve ondernemers een plekje. Met The Box krijgen nu dus ook ondernemers uit de horecawereld de kans om hun concept uit te testen in het pand aan de Korenmarkt 17.

 

Interesse?

 

The Box opent de deuren in oktober 2017. Het project loopt tot 31 mei 2019.

Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich melden via economie@mechelen.be of mest@mest.be

Herbestemming Hof van Cortenbach


 

Gezocht: investeerder voor nieuw Hof van Cortenbach


Cortenbach herleeft


De stad Mechelen heeft de afgelopen jaren volop geïnvesteerd in het zuiden van de binnenstad. Na de vernieuwing van de Hoogstraat-Korenmarkt, wordt er nu volop gewerkt aan de Cortenbach-site. De verkrotte en leegstaande panden in de Onze-Lieve-Vrouwestraat maken plaats voor nieuwe appartementen en handelszaken. Centraal komt er een stedelijk pleintje met een openbaar karakter. De restauratie van het Hof van Cortenbach is de kers op de taart. Een prachtig stuk stadsvernieuwing dus, waarmee Mechelen een deel van zijn historisch patrimonium in eer herstelt en integreert in een hedendaags geheel met nieuwe functies.


Stad zoekt privépartner voor het Hof


Na de restauratie die tot maart 2018 duurt, krijgt het voormalig stadspaleis een nieuwe invulling. De stad Mechelen wil er graag een publieke functie die past bij de erfgoedwaarde én de omgeving.

De stad zoekt nu een privépartner voor:

- de herbestemming

- de verdere interieurrestauratie

- de inrichting

- de uitbating

Geïnteresseerde kandidaten kunnen zich tot 22 december 2017 kandidaat stellen aan de hand van de leidraad.

 

Meer informatie over de Cortenbach-site: https://www.mechelen.be/herbestemming-hof-van-cortenbach