Lekker Nieuws van februari

De Belgische gastronomie leeft meer dan ooit. Getuige daarvan deze recente ‘familiekiekjes’

News image


Elsene: een geboorte: Samouraï Ramen Vleurgat.

 

Na de grote broers in de Wolvengrachtstraat en de Gulden-Vlieslaan opent nu ook Samouraï Ramen Vleurgat zijn deuren. Banzaï, wat zijn we blij!

 

Ontdek SAMOURAI RAMEN (Vleurgat)Chaumont-Gistoux: 

Een interessante echografie
L’Horizon

 

Gault&Millau heeft een neus voor ‘getalenteerde jonge mensen’ die een zaak openen. Aan ambitie ontbreekt het deze jongeman alvast niet. Als deze vogel net zo mooi zingt als zijn knappe verenkleed doet vermoeden en de kwaliteit aan tafel die van de website evenaart, zitten we gebeiteld. L’Horizon laat ons vanaf eind februari proeven van het werk van Alessandro Ciriello, een ‘vlegel’ van amper 20, maar hij heeft al zijn tanden al. Zijn passages in de keukens van chefs als Peter Goossens, Yves Mattagne en Maxime Colin hebben hem ongetwijfeld zelfs haar op zijn tanden bezorgd. 


Kijk eens naar l'horizon...


 


Ukkel: een communie: Bouchéry


Damien Bouchéry, onze Brusselse jonge chef van het jaar van enkele jaren geleden, blijft verder borduren op zijn vertrouwde thema: zijn nauwe verbondenheid met de natuur. We wisten al dat hij graag op kruiden en planten jaagt. Nu gaat hij nog een stapje verder. Hij is opnieuw ‘s middags open (je kon er alleen nog maar ‘s avonds terecht) en serveert 100% vegetarische lunches. Na Tournée Minérale serveren we een groentestoofpotje! Lekker gezond! 


Voor een groene lunch...

 Elsene: een vormsel: Etiquette 

We wisten al dat het er leuk was om een glas te drinken. Een fles bestellen was nog beter. Het assortiment fijne vleeswaren en hapjes was echter niet langer toereikend. Etiquette is nu alle weekdagen open voor de lunch van 12 tot 14 u., en de keuken blijft non-stop open tot middernacht. De prijzen zijn zo vriendelijk dat er nog wat geld overblijft om een lekker wijntje (per glas) te bestellen van de kaart. In de kelder wachten zo’n 1000 etiketten … om duizelig van te worden!


Kijk eens naar het Etiquette...

 Sint-Maarten-Bodegem: Margaux heet voortaan … Julie! !


We waren even van slag toen Thomas Locus aankondigde dat hij ging stoppen met Bistro Margaux, een van de hipste zaken van nu in de Brusselse rand. De chef zat ondertussen echter niet stil en toverde zijn gastronomische tempel om in een vlotte designbrasserie waar hij ons blijft verblijden met bereidingen die zijn talent in de verf zetten. We kijken al uit naar het seizoen van de hopscheuten! Ondertussen genieten we van een zeebaars met knolselder en bospaddenstoelen.


Ontdek hier Julie…

 


Brussel: een huwelijk : 

Humus botanical en Hortense.


Hortense kenden we al … ‘Tze’ undercover cocktailbar (verscholen in een kelder) aan de Zavel van Matthieu Chaumont, een van de briljantste bartenders van het moment. Een adreswijziging en een interessante ontmoeting later is de cocktailbar uitgegroeid tot een plek waar niet alleen lekker gedronken maar ook vegetarisch gegeten wordt. Groenten zijn immers het favoriete ingrediënt van de jonge chef-kok Nicolas Decloedt, die zijn talent ook al demonstreerde bij Mugaritz en bij Bon-Bon, voor hij zijn eigen table d’hôte opende onder de naam Humus Botanical. Het was al een druk bezocht adres, maar voortaan kun je er dus terecht voor smaakvolle menu’s met aangepaste cocktails. 


Om Hortense te ontdekken


 

Namen: een wedergeboorte

Een "pépite" bij Cuisinémoi

Catherine Mathieu en Benoit Vandebranden, het topkoppel dat Cuisinémoi naar de hoogste regionen van de Naamse gastronomie wist te loodsen, knipten op 23 december het licht uit in hun mooie adresje aan de rue Notre-Dame in Namen. Ze namen even de tijd om orde op zaken te stellen. Benoit pakte zijn messen in en kookt voortaan voor particulieren. Hij laat de ruimte over aan Catherine, die er eind maart een eetkelder zal openen onder de naam Pépite. De jonge Kevin Perlot neemt plaats achter het fornuis: hij maakt deel uit van de generatie nieuwkomers die discreet en efficiënt te werk gaan en hij is beslist geen onbekende voor wie iets afweet van de keukenbezetting in de gerenommeerde huizen. Hij gaat de uitdaging aan en zal lekkers bereiden bij de wijntjes die Catherine uit haar kelder opdiept. Eind maart, begin april zullen we weten of het al dan niet om een aprilgrap gaat. 


Vind hier dit goudklompje...

 


Fourchette in Gent ? Meer dan een vork.

Fourchette, zo heet het Gentse food evenement dat van 10 tot 12 maart plaatsheeft in het hartje van de Arteveldestad. Joost Arijs, Michael Vrijmoed, Sam D'Huyvetter & Thomas Schmidt halen dan hun messen, pannen en … flessen boven, tot groot jolijt van de foodies die ongetwijfeld van overal zullen toestromen.


Om meer info daarover op te pikken...