Kookeet, een culinaire trip in 4 seizoenen

08/09/2020

Publicité

De Bourgondiërs wisten het al. Brugge is dé foodie bestemming bij uitstek. Van bekroonde topzaken en authentieke bruine kroegen over wereldbefaamde ijsjesbars en hippe lunchplekken tot originele brunchadresjes en fancy cocktailbars.


Al 10 jaar lang is het culinaire festival Kookeet het grote uithangbord van de Brugse gastrotop. Jaarlijks genieten foodliefhebbers van over heel België van de culinaire prestaties van een dertigtal topchefs.

Dat corona roet in het eten gooide, is heel jammer voor het fijnproeverspubliek, maar ook voor de chefs die zijn uitgegroeid tot een heuse ‘community’: Het festival was de motor voor verbindende vriendschappen tussen de chefs: door samen te koken op één locatie, te proeven bij elkaar en te praten met elkaar, is er een unieke sfeer ontstaan waar zowel de chefs als de tafelgasten wel bij varen.Dit jaar heeft de inspirator van Kookeet Wim Lybaert met ‘GROND’ een thema gekozen waarmee hij terugkeert naar de basis van wat op ons bord komt. Dat betekent: aandacht voor de herkomst, teelt- en kweekwijze van een product. Aandacht dus voor de gerechten, maar evenzeer voor de rol van de producenten. Alle chefs van Kookeet zijn het erover eens: zonder kwaliteitsproducten geen topgerechten. De kwaliteit van een product hangt samen met de grond waarin het gekweekt wordt. In de omgeving van Brugge leveren vruchtbare gronden prachtige grondstoffen. En natuurlijk is er de nabijheid van de zee als extra troef. Lokaal eten en koken volgens de korte keten betekent ook: eten mee met de seizoenen.Het festival is dan wel uitgesteld maar de Brugse chefs blijven met goesting koken en Wim Lybaert blijft Kookeet inspireren. En hoe! Vanaf 25 september 2020 zet Kookeet elk seizoen een weekend lang (vrijdag en zaterdag) de culinaire rijkdom in de kijker. 4 keer per jaar word je meegenomen op een culinaire trip, op het ritme van de seizoenen.  

Bij de start van ieder seizoen selecteert Wim Lybaert drie producten die typisch zijn voor het seizoen en passen in het thema GROND. De deelnemende Brugse topchefs gaan met de voorgestelde producten aan de slag en creëren elk vanuit hun eigen invalshoek een gerecht of menu. We starten de culinaire ontdekkingsreis bij het rijkste jaargetijde: de herfst. Aan het einde van de oogsttijd brengt de herfst een weelde aan producten voort. Wim Lybaert daagt voor de herfst onze chefs uit met groenlof, de seizoensvis en appel. Aan de bekendmaking van het menu verbinden we ook een actie. Met een culinaire tripkaart spaar je voordelen voor de volgende editie van het culinaire festival van Kookeet in 2021.