“Gastro-ski”: 5 culinaire aanraders in Tirol, Oostenrijk

1.      Simon Taxacher (19/20 Gault&Millau Oostenrijk)

 

Restaurant Simon Taxacher van Chef Simon Taxacher scheert de hoogste toppen in Tirol. Met een score van 19 op 20 is dit zelfs een van de best scorende restaurants in Oostenrijk. Het restaurant is gelegen in Kirchberg, op een kleine 10 kilometer van het bekende skiresort Kitzbühel. Het is onderdeel van het strakke, luxueuze Rosengarten hotel, waar ook Bistro Rosengarten Light gevestigd is (zie hieronder). Simon Taxacher en zijn vrouw Sandra Kobald baten het hotel en beide restaurants uit.

Simon Taxacher is een eigenzinnige, moderne chef, die wars van trends kookt op hoog niveau. De chef is gefascineerd door de allerbeste producten, zowel lokaal (lam uit Tirol) als internationaal (Japanse Wagyu). Deze producten worden op moderne wijze verwerkt en met oog voor detail gepresenteerd. Een maaltijd in zijn prachtige restaurant, met zicht op de bergen, is een memorabele ervaring.
 Website Simon Taxacher

 

2.      Hubertusstube (15/20 Gault&Millau Oostenrijk)

 

Restaurant Hubertusstube is gelegen in het Jagdhof hotel in Neustift im Tirol. Dit vijfsterrenhotel combineert een authentiek Tirools interieur met veel luxe, een uitmuntende spa en topgastronomie. 
 

Bij Restaurant Hubertusstube, het culinaire vlaggenschip van het hotel, proeft men van gerechten geïnspireerd op de Oostenrijkse keuken met veel regionale invloeden en ingrediënten. Een groot deel van deze ingrediënten zijn afkomstig uit de eigen tuin of vanop de eigen jachtdomeinen. Zo is het hert, dat in bord vergezeld wordt van aroma’s van chocolade, wortel en schorseneren, een absolute aanrader.  


 

De wijnkelder van dit hotelcomplex verdient een afzonderlijke vermelding. Deze wordt aanschouwd als een van de beste in Oostenrijk, met meer dan 1.100 referenties en 20.000 flessen. We ontdekken verschillende top referenties uit de Bourgogne en Bordeaux en de Château Mouton Rothschild collectie is uniek in de wereld.


 

Website Jagdhof / Hubertussstube


3.      Schauffelspitz (15/20 Gault&Millau Oostenrijk)

 

Restaurant Schauffelspitz is een bijzonder restaurant en dat ligt niet enkel aan het eten. De locatie is hier immers zeker ook een van grootste troeven. Het restaurant is gelegen in het Eisgrat bergstation van de Stubaier Gletscher op een hoogte van maar liefst 2900 meter. Dit station is ook bereikbaar voor niet-skiënde gasten die willen genieten van de culinaire hoogstandjes op een hoogte van bijna 3000 meter. 

Tiroolse chef David Kostner is verantwoordelijk in de keuken en kiest voornamelijk voor lokale producten, vaak vanuit het Stubaital, die hij rechtstreeks koopt van boeren en lokale producenten. De creaties van de chef kan men naar hartenlust combineren met mooie wijnen vanop de internationale wijnkaart. Verleidelijk, maar opletten op de pistes nadien! 

Website Schauffelspitz

 

4.      Bistro Rosengarten Light

 

Bistro Rosengarten Light is het bistro restaurant van het Rosengarten hotel in Kirchberg in Tirol. Gasten komen hier genieten van gerechten uit de Alpen met een moderne twist in een informele setting. Het is een prima plek om kennis te maken met de hedendaagse Tiroolse keuken.Proef zeker van de ingelegde Tiroler zalmforel met wilde kruiden en limoen, van de crème van pompoen, of van de gebakken bloedworst met ingelegde savooiekool en spek. Ook de bekende 'Wiener Schnitzel' staat hier op de kaart en deze kan je bestellen met vlees van Tirools varken of Tirools melkkalf. Net zoals het gastronomische restaurant van Simon Taxacher (zie boven), worden hier alleen verse en kwalitatieve producten gebruikt, afkomstig van lokale leveranciers waar mogelijk.


 

Website Rosengarten Hotel

 

5.      Ruetzenhof

 

Ook Ruetzenhof kan je ontdekken in Kirchberg in Tirol. Je moet er wel wat meer de berg voor op, maar het uitzicht – en het eten – zijn die omweg zeker waard!Hier komen de Oostenrijkers zelf voor de echte authentieke Tiroolse keuken. De producten zijn, hoe kan het ook anders, afkomstig uit de streek en veel komt uit de eigen boerderij (spek, melk, vlees, …). Ultravers en met een ultrakorte keten. De 'Wiener Schnitzel' en de ‘Apfelstrüdel’ zijn hier natuurlijk aanraders.


 

Website Ruetzenhof

 

TIP: Op de Oostenrijkse Gault&Millau site ontdek je nog meer restaurants uit de regio!