Antwerps restaurant Dôme heropent met Franse topchef

Antwerps restaurant Dôme heropent met Franse topchef
 
Frédéric Chabbert nam recent het Antwerpse toprestaurant Dôme in de Zurenborgwijk over. Na verfraaiingswerken met ook een extra vertek voor privédiners én terras wil de Franse topchef, net als zijn voorganger Julien Burlat, een keuken brengen waarin het product alle aandacht krijgt.


Een half jaar nadat Dôme sloot, heropent Frédéric Chabbert met zijn vrouw Evangeline opnieuw de deuren van het fraaie en unieke pand in de Antwerpse Zurenborgwijk. Chabbert, een Franse topchef gevormd door culinair icoon Alain Ducasse, stond aan het fornuis van diverse sterrenrestaurants. Zo werkte hij onder meer in Monaco (restaurant Louis XV, ***) en als executive chef in Hong Kong (Shangri-La, restaurant Petrus, **).
 
Hij droomde al een tijdje van een eigen zaak met apart karakter. Eerder toevallig kwam hij restaurant Dôme op het spoor. De uitzonderlijke setting, het charmante interieur en Antwerpen als stad om te wonen en te werken, prikkelden hem en zijn partner Evangeline meer dan voldoende om Dôme over te nemen en nieuw leven in te blazen. Het decor bleef uiteraard behouden maar kreeg wel subtiel een extra dimensie. Tegelijkertijd nam het duo ook het vlakbij gelegen Dôme sur Mer, de fijne visbistro van Julien Burlat over.

Met zijn voorganger heeft Frédéric Chabbert niet alleen de Franse nationaliteit gemeen. Beide koken in de eigentijdse Franse geest die door chefs als Alain Ducasse, Pierre Gagnaire en Michel Bras de laatste decennia werd uitgetekend. Chabbert is in meer dan één opzicht voorstander van het principe dat de kwaliteit van het product een gerecht smaak en vorm geeft en dat de chef daarin instrumenteel is. In dat opzicht krijgt Dôme een waardige opvolger die uiteraard zijn eigen accenten zal zetten.  Met bijvoorbeeld lamsvlees uit de Aveyron en bereidingen van haas later op het jaar wil Chabbert een duidelijke signatuur neerzetten.
 

Ook in onthaal en bediening lijkt de continuïteit in Dôme verzekerd. Gasten zullen ontvangen worden door  Evangeline die Frédérique leerde kennen tijdens de tien jaar dat hij in Hong Kong werkte. Zijn gracieuze en immer glimlachende echtgenote  werkte zelf twintig jaar als gastvrouw in diverse hotels voor de luxueuze Shangri-La keten. Ook zij kijkt ernaar uit om voor het eerst in haar carrière op eigen benen te staan.


Over het gebouw Dôme:

Restaurant Dôme bevindt zich in de Antwerpse Zurenborgwijk niet ver van de unieke Cogels-Osylei, een straat vol pareltjes van eclectische negentiende-eeuwse architectuur. Het gebouw waar restaurant Dôme zich bevindt, sluit qua stijl en allure naadloos aan op die grandeur. Het gebouw met unieke koepel, Café du Dôme, werd oorspronkelijk in 1893 als koffie- en theehuis door architect Jos Bascourt getekend en gebouwd. Na een aantal succesvolle decennia als horecazaak zou het monumentale en luchtig gedecoreerde gebouw andere functies toebedeeld krijgen. Zo zou het onder meer dienst doen als politiekantoor - in de kelder bevinden zich nog twee gevangeniscellen! -, lokaal schooltje en tweedehands kledingzaak. Als de muren konden spreken… Uiteindelijk ontfermde begin deze eeuw een investeerder zich over het zieltogende pand en werd het in zijn oorspronkelijk status gerestaureerd.  In 2002 keerde het pand met de komst van chef Julien Burlat terug in alle waardigheid naar zijn oorspronkelijke horecafunctie. Chef Frédéric Chabbert en echtgenote Evangeline zijn erop gebrand om in die zin de  continuïteit te verzekeren.

 

Restaurant Dôme
Grote Hondstraat 2, 2018 Antwerpen. Tel.: 03 239 90 03
Zondag en maandag gesloten

Dôme sur Mer
Arendstraat 1, 2018 Antwerpen. Tel.: 03 281 74 33
Alle dagen open