3 tips voor meer groenten op het menu

09/05/2019

Publicité

Partnercontent POP by Gault&Millau


BOOST JE MENUKAART MET BONDUELLE

MEER GROENTEN OP HET MENU

 

Spelen vis en vlees ook de hoofdrol op jouw menukaart? Je bent niet de enige! Op de meeste menukaarten is het bijna zoeken naar groenten. En dat terwijl steeds meer gasten verlangen naar gezondere en meer verantwoorde gerechten. Maar echt kiezen voor die gezonde optie valt niet altijd mee, zeker niet als je trek hebt. Met de 3 tips aan de rechterkant van deze pagina help je je gasten met het maken van gezondere keuzes.Op zoek naar meer tips voor een groenteboost op jouw menukaart? Schrijf je in voor de Bonduelle nieuwsbrief en blijf geïnspireerd.


1. Voeg side dishes toe


Om je menukaart een groenteboost te geven hoef je ‘m niet gelijk helemaal te veranderen. Een aantal gezonde side dishes kunnen het verschil al maken. Denk bijvoorbeeld aan een ‘side dish of the day’ met lekkere seizoensgroenten. Zo bied je de gast elke keer wat anders en kun je verspilling beperken. De groenten die je anders weg zou moeten gooien kun je aanbieden in een speciale side.

 

2. Schrijf aantrekkelijk


Leg nadruk op de naam en een eetlustopwekkende omschrijving van de gezonde gerechten. Uit onderzoek van de Amerikaanse Stanford universiteit blijkt dat een aantrekkelijke omschrijving op de menukaart zorgt voor een hogere waardering en besteding. Standford onderscheidt vier manieren waarop je groenten kunt omschrijven:

·        Basic. Dan doe je eigenlijk niets anders dan bij de sperziebonen aangeven dat het sperziebonen zijn.

·        Gezonde aanwijzing. Geef bijvoorbeeld aan dat het om ‘een light gerecht met sperziebonen zonder koolhydraten’ gaat.

·        Gezond en positief. Zoals deze omschrijving: ‘een gezond gerecht met sperziebonen en sjalotjes voor meer energie’.

·        Verwennen. De nadruk ligt hierbij op lekker. Denk aan: ‘heerlijke zoete en knapperige sperziebonen met krokant gebakken sjalotjes’.

De universiteit deed een test met de verschillende omschrijvingen voor hetzelfde gerecht en hield bij hoe vaak bezoekers dit gerecht selecteerden. Ze bleken de variant verwennen een stuk vaker te kiezen dan de overige omschrijvingen. Het onderzoek suggereert dus dat het slimmer is het eten ‘lekkerder’ in plaats van ‘gezonder’ te omschrijven. Een belangrijk inzicht voor ondernemers die hun gasten willen stimuleren vaker te kiezen voor groente!

 

3. Kies voor kort maar krachtig


Volop keuze is fijn. Teveel keuze een belemmering. De gast besteedt gemiddeld nog geen twee minuten aan het bestuderen van de menukaart. Is de menukaart niet binnen die tijd te lezen? Inkorten. Maximaal tien gerechten per gang is ruim voldoende. Natuurlijk is er dan altijd nog ruimte om een gerecht naast de kaart te presenteren. Dit kan bijvoorbeeld op een presentatiebord of in een apart kader op de kaart, dat valt ook extra op. Dat komt doordat onze ogen gewend zijn het eerst te kijken naar teksten die omlijnd zijn. Plaats daarom hier de side dishes en gerechten met de mooiste marges.